- Het blijft maandag onrustig op financiële markten. In Amsterdam zakte de AEX-index ruim 3 procent.
- In Azië boeken aandelenmarkten forse verliezen, met een daling van 12 procent voor de Japanse Nikkei-index.
- Ook de bitcoin krijgt een flinke tik: de belangrijkste cryptomunt noteerde maandag onder de $54.000.
- Lees ook: Gezonde beurscorrectie, of is er meer aan de hand?
Op Europese beurzen zette de verkoopgolf die vrijdag werd ingezet vanuit de VS op maandagochtend nog even door. Op de Amsterdamse beurs zakte de AEX-index kort na de opening met 3,3 procent tot 849,89 punten.
De hoofdindex zakte vrijdag al ruim 3 procent. De MidKap verloor 3 procent tot 828,79 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs zakten tot 2,5 procent.
De chipbedrijven ASML, Besi en ASMI gingen maandag opnieuw hard omlaag op de Amsterdamse beurs, na de zware koersverliezen op vrijdag.
Beleggers verwerkten onder meer tegenvallende resultaten van de Duitse chipproducent Infineon. Ook meldde nieuwswebsite The Information dat de komst van nieuwe chips voor kunstmatige intelligentie (AI) van het Amerikaanse chipconcern Nvidia moet worden uitgesteld, omdat er ontwerpfouten zijn geconstateerd. ASML, Besi en ASMI zakten tot 12 procent.
Vrijdag raakten de chipbedrijven al tot bijna 13 procent aan waarde kwijt.
Beurs Japan hard onderuit
De aandelenmarkt in Japan ging maandag hard onderuit. De Nikkei in Tokio sloot meer dan 12 procent lager en leed daarmee het grootste koersverlies sinds de beurscrash in 1987.
De Japanse hoofdindex zakte daarmee tot het laagste niveau in zeven maanden. In de afgelopen drie handelsdagen heeft de Nikkei ruim 20 procent aan waarde verloren ten opzichte van het recordniveau van vorige maand.
Beleggers vrezen dat de Amerikaanse Federal Reserve te lang heeft gewacht met het verlagen van de rente en nu achter de feiten aanloopt. De Fed hield vorige week de rente opnieuw onveranderd en lijkt nu pas in september te gaan beginnen met het verlagen van de leenkosten om de economie te ondersteunen.
Vrijdag bleek dat de groei van de werkgelegenheid in de Verenigde Staten in juli flink is afgezwakt. Dat verergerde
De Kospi in Seoul raakte 6,7 procent kwijt. Grote Zuid-Koreaanse tech- en chipbedrijven als Samsung en SK Hynix leverden rond de 8 procent in. Ook in Sydney was de stemming negatief. De Australische hoofdindex verloor 3 procent.
De beurs in Hongkong hield het verlies daarentegen beperkt tot 0,2 procent en de hoofdindex in Shanghai boekte een nipte winst van 0,1 procent.
Verliezen op de beurs in Israël
Op de Israëlische aandelenbeurs in Tel Aviv waren zondag stevige koersdalingen te zien, in navolging van de fikse minnen op de markten in Europa en New York op vrijdag door tegenvallende cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Op vrijdag en zaterdag wordt niet gehandeld in Tel Aviv, dus Israëlische beleggers konden pas zondag reageren op die onrust.
De hoofdgraadmeter TA-35 ging tot wel 2,7 procent omlaag in Tel Aviv. Naast de zorgen over een scherpe afkoeling van de Amerikaanse economie spelen ook de gestegen spanningen in het Midden-Oosten een rol bij de koersdalingen.
Israël maakt zich klaar voor een grote aanval door Iran na de liquidatie van Hamasleider Ismail Haniyeh in Teheran. Iran beschuldigt Israël van die aanslag en heeft wraak gezworen voor zijn dood. Ook werd een belangrijke Hezbollah-commandant in Libanon omgebracht.
Bitcoin duikt onder de $54.000
De koersen van de cryptomunten bitcoin en ether zijn maandag gekelderd naar de laagste niveaus in maanden. Ook de twee bekendste en meest verhandelde digitale munten ter wereld kampen met een vlucht naar veiligere beleggingen, nu risicovollere investeringen zoals aandelen en crypto's uit de gratie zijn gevallen door de vrees voor een recessie in de Amerikaanse economie.
De bitcoin, de grootste cryptomunt ter wereld, raakte maandagochtend dik 9 procent aan waarde kwijt tot zo'n 53.800 dollar. Dat is de laagste koers sinds eind februari.
Ook andere cryptomunten gingen mee omlaag. Ether, de op een na grootste cryptomunt ter wereld, werd bijna 15 procent minder waard en zakte tot het laagste niveau sinds half januari. Kleinere digitale munten als XRP en litecoin lieten koersdalingen zien van rond de 11 procent.
Volgens gegevens van CoinGecko zagen de cryptomarkten in de afgelopen 24 uur zo'n 270 miljard dollar aan waarde verdampen. De bitcoin leed in de afgelopen week al het grootste verlies sinds de ineenstorting van cryptobeurs FTX in november 2022. De digitale munt, die in maart nog een recordniveau bereikte van bijna 74.000 dollar, staat voor dit jaar nog wel op een winst van meer dan 20 procent.